După noi nu vine potopul, ci seceta. Criza apei, dacă nu o vom gestiona corect, înseamnă sfârșitul.
Apa este una dintre cele mai importante resurse ale planetei care susține viața și ecosistemele. Pe cât este de prețioasă, pe atât este de finită. Studiile arată că mai puțin de 1% din apa dulce de pe Terra este accesibilă pentru uz uman direct.
Într-o lume a consumerismului în care ne-am obișnuit să avem mereu la dispoziție ceea ce ne dorim în schimbul unei sume de bani, trebuie să înțelegem că, indiferent de câți bani am avea la dispoziție, apa devine o resursă din ce în ce mai limitată pe fondul schimbărilor climatice și al exploatării acesteia. Seceta este una dintre principalele cauze ale lipsei apei. O a doua cauză importantă este consumul irațional de apă.

Din acest motiv, trebuie să ne obișnuim să economisim consumul de apă pentru a gestiona eficient resursele disponibile. Și facem acest lucru pentru ca toți oamenii să poată avea acces la apă, căci apa înseamnă viață. Suntem, ca oameni, responsabili pentru modul în care ne administrăm această casă mai mare numită planetă și singurii vinovați dacă vom rămâne fără apă.
În județul Neamț, chiar dacă există multiple resurse de apă dulce, acestea sunt distribuite neuniform, iar unele dintre ele sunt grav afectate în perioadele lipsite de precipitații. Acest lucru conduce la limitarea accesului la apă potabilă în unele zone din județ. Pe lângă secetă, există și multe pierderi de apă din cauza infrastructurii vechi, mulți dintre cei care fac agricultură consumă cantități importante de resurse, iar unii consumatori casnici nu țin cont de faptul că ar putea prețui mai mult apa prin limitarea unor pierderi inutile de apă.

Lipsa apei afectează direct industria alimentară, așa că o criza a apei poate conduce direct la foamete, lucru care poate degenera în conflicte sociale, extremism, sărăcie, migrație și destabilizare politică și economică, distrugerea florei și faunei. În condițiile în care populația nu va înțelege să drămuiască orice picătură de apă, se va ajunge inevitabil la raționalizarea forțată a acestei resurse, adică la furnizarea apei după un program strict.

În Europa s-a ajuns deja la zone în care seceta produce dezastre, iar populației i se transmit mesaje tip RO ALERT prin care i se cere să economisească apa, să închidă robinetele când se spală pe dinți și să evite consumul de apă în scop agricol sau în grădini.
Stresul apei – o situație în care nu există suficientă apă de calitate suficientă pentru a satisface cerințele oamenilor și ale mediului – este deja o realitate în multe părți ale Europei. Secetele și deficitul de apă nu mai sunt evenimente rare sau extreme în Europa, iar aproximativ 20 % din teritoriul european și 30 % dintre europeni sunt afectați de stresul apei pe parcursul unui an, se arată în raportul Agenției Europene de Mediu din 2021.

Aceste măsuri drastice care creează un disconfort la nivelul populației pot fi evitate la noi dacă vom înțelege la timp să respectăm mai mult această resursă și să ne autoeducăm să folosim doar atât cât este nevoie. Vine sezonul cald, vine seceta, iar riscul ca unele localități să fie afectate direct zile în șir de lipsa apei este iminent în lipsa unei implicări directe a oamenilor pentru a limita consumul.

Compania Judeteana APA SERV S.A. indeamna toti consumatorii sa contribuie cat de putin la exploatarea rationala a apei.

-Aproximativ o treime din apa pentru uz casnic merge direct în toaletă, la propriu. Puteți reduce capacitatea rezervorului de toaletă pentru a consuma mai puțină apă.
-Cei care locuiesc la casă pot colecta apa de ploaie pentru a fi utilizată în grădină, dar și la spălarea mașinii, de exemplu. Acest lucru poate economisi cu până la 50% consumul apei menajere.
-Faceți dușuri mai degrabă decât băi și nu lăsați apa să curgă când vă spălați pe dinți sau spălați vasele.
-Puneți la fiert doar cantitatea de apă de care aveți nevoie.
-Verificați instalația sanitară pentru a preveni pierderile de apă.
-În cazul mașinilor de spălat rufe sau vase alegeți un ciclu economic în care să spălați o cantitate cât mai mare de haine sau vase.
-Evitați folosirea apei potabile în cantități mari pentru agricultură