Apa este cu certitudine, prin geneză și evoluție, o resursă naturală, vitală pentru existența vieții pe Terra, vulnerabilă și limitată în timp și spațiu, dar regenerabilă „grație” circuitului natural al acesteia pe Terra, cu existență și evoluție perpetuă. La nivel global prezența apei se datorează proceselor fizice, chimice și chiar biologice care se manifestă la nivelul planetei noastre, precum și evoluției în anumite ere și perioade geologice a Terrei.

Apa este un factor indispensabil organismului uman. Încă din cele mai vechi timpuri așezările umane au fost de-a lungul râurilor sau pe malul mărilor. Necesarul zilnic de apă al omului este aproximativ de 1.5-2 litri consumată ca atare, dar pentru curățenia corporală omul folosește zilnic aproximativ 40 litri de apă. Organizația Mondială a Sănătății consideră că optim pentru acoperirea acestor nevoi, este necesară o cantitate de 100 litri în 24 ore.

În diferite limbi, cuvântul apă este echivalent cu aqua în latină, acqua în italiană, agua în spaniolă, aigua în catalonă, wasser în germană, water în engleză și neerlandeză, vand în daneză, ur în bască, etc. Multe secole apa a fost considerată ca un element. În 1781, fizicianul englez H. Cavendish a arătat că apa se formează prin explozia unui amestec de hidrogen și oxigen, cu ajutorul scânteii electrice.